Hvordan bli kvitt bladlus og holde dem unna i 2023

instagram viewer

Hoppe til:

  • Hva er bladlus?
  • Hvordan identifisere en bladlusinfestasjon
  • Hvordan bli kvitt bladlus

Vokser og ta vare på en hage er en av sommerens store gleder. Imidlertid er skadedyr nesten uunngåelig og kan forårsake alvorlig skade på bakgårdsavlinger som tomater, blomster og frukttrær. Mens noen insekter som bier og sommerfugler fungerer som gunstige pollinatorer og kan gjøre plantene dine sunnere, skader andre som bladlus bare plantene dine og lar hagen din se ut. verre for slitasjen. Hvis du har sett de avslørende hullene i plantenes blader, er du sannsynligvis her fordi du ønsker å lære å bli kvitt bladlus så raskt som mulig. Frykt ikke: Så skadelig som disse dyrene kan være, er en bladlusangrep ikke en dødsdom i hagen. Fremover vil vi guide deg gjennom hvordan bli kvitt bladlus og hold dem unna. Vi forklarer også tegnene du bør se etter for å fortelle om du har dem eller om du har å gjøre med et annet skadedyr.

Hva er bladlus?

Ifølge Gammel bondealmanakk, er bladlus "små insekter med myk kropp som spiser ved å suge de næringsrike væskene ut av plantene. I stort antall kan de svekke planter betydelig, og skade blomster og frukt." Det store problemet med bladlus er at de formerer seg raskt - den ene dagen kan det være titalls av dem, og den neste vil det være hundrevis. Det er eksponentielt. Så det er viktig å bli kvitt bladlus og få en invasjon under kontroll før det blir et fullverdig angrep.

insta stories

aphidoidea hemiptera
Jasius//Getty bilder

Hvordan identifisere en bladlusinfestasjon

På grunn av sin lille størrelse og nesten klare utseende, er bladlus veldig vanskelig å se, så det er det avgjørende å se på hagen og plantene dine for å finne ut om du sliter med bladlus angrep. Dette er de beste måtene å fortelle om bladlus har spist plantene dine:

  • Se etter misformede, krøllede, forkrøplede eller gulnende blader. Pass på å sjekke undersiden av bladene; bladlus elsker å gjemme seg der.
  • Kjenn på bladene og stilkene for å se om de føles klissete. Det er et tegn på at bladlus kan ha nippet til saften. Når bladlus lever av trær, kan honningdugg falle ned på biler, utemøbler, innkjørsler og så videre.
  • Se etter svarte områder på plantene og trærne. Honningdoggen kan noen ganger oppmuntre til en soppvekst som kalles sotmugg, noe som får grener og blader til å se svarte ut.
  • Legg merke til tilstanden til eventuelle blomster og frukt. De kan bli forvrengt eller deformert på grunn av fôring av bladlus.

Hvordan bli kvitt bladlus

Heldigvis er de beste og raskeste måtene å bli kvitt bladlus umiddelbart naturlige og krever ingen kjemikalier.

Hageslange

En midlertidig løsning som er flott for en isolert plante, er å spraye den med en sterk vannstrøm. Dette vil løsne bladlusene og få dem til å fly. Bladlusene vil vanligvis ikke finne veien tilbake.

Neem olje

Neem olje for planter er en av de beste naturlige måtene å drepe bladlus på. Spray eller børst bladene med oljen en gang i uken under et angrep. Oljen stopper bladlus og andre irriterende insekter fra å spise på plantene.

Såpete vann

Du kan ofte kontrollere bladlus ved å tørke av eller spraye bladene til berørte planter med en løsning av vann og noen dråper mild oppvaskmiddel. Såpevann bør påføres annenhver til tredje dag i to uker.

Diatoméjord

Støving av en berørt plantes blader med kiselgur, eller DE for kort, er en god måte å dehydrere bladlus og holde et bladlusangrep i sjakk. DE består av de fossiliserte skjelettene til mikroskopiske encellede vannlevende organismer; det ser ut som et hvitt pulver. Skadedyr liker ikke å krype over DE fordi bitene er veldig skarpe, som å gå på knust glass. De blir kutt, blir dehydrert og dør sakte.

gartner dryss kiselgur kiselgurpulver for ikke-giftig organisk insektmiddel på salat i grønnsakshage, dehydrerende insekter
Helin Loik-Tomson//Getty bilder

Ikke bruk DE når plantene blomstrer, da det vil drepe de gode skadedyrene og pollinatorene som bier og sommerfugler samt uønskede insekter som bladlus hvis de kommer i kontakt med den. Sørg alltid for å sette DE kun på plantenes blader, ikke på blomstene.

Insektmiddel

Et kjemisk insektmiddel er en veldig effektiv metode for å bli kvitt og drepe bladlus, men det er ikke det mest miljøvennlige eller naturlige alternativet. Insektmidler må også komme i direkte kontakt med bladlusene for å virke.

Hodebilde av Kate McGregor
Kate McGregor

Kate McGregor er House Beautifuls SEO-redaktør. Hun har dekket alt fra kuraterte dekoroppsummeringer og handleguider, til glimt inn i hjemmet liv til inspirerende kreative, for publikasjoner som ELLE Decor, Domino og Architectural Digest's Flink.