Den ultimate guiden til malingstyper og finisher

instagram viewer

Å velge rett malingsfarge for plassen din kan føles som den vanskeligste designbeslutningen du må ta. Men når du først har bestemt deg for en nyanse, må du fortsatt bestemme riktig type maling og finish. Det stemmer, fra matt og eggeskall til høyglans, er den riktige finishen avgjørende for prosjektets endelige utseende, følelse og generelle stemning. Farge handler egentlig om hvordan vi oppfatter lys som reflekteres fra en overflate, så den samme malingsfargen i forskjellige utførelser vil se litt annerledes ut. Det er noen gå-til-regler - generelt er eggeskall best for vegger, halvglans er best for trebearbeidingsdetaljer og dører, og flat er best for tak, sier interiørdesigner Gideon Mendelson, grunnlegger og kreativ leder av Mendelson Group– men avgjørelsen er til syvende og sist opp til deg og utseendet du er ute etter.

I forkant bryter vi ned de forskjellige malingstypene og finishene, hva de er best for, og hvordan de påvirker det endelige utseendet til veggene dine med en eksperthjelp fra Mendelson. Les dette før du tar en tredje tur til jernvarehandelen.

insta stories

Typer maling

Prosjektet ditt vil sannsynligvis kreve minst to forskjellige malingstyper: en primer og et finishstrøk. Vurder innstillingen for å velge de riktige.

Primer

Ansett for å være grunnlakken, en maling primer gjør akkurat det det høres ut som – det grunner veggene dine for å gjøre dem klare for strøk med din faktiske malingsfarge. Primer hjelper ikke bare den endelige fargen din til å bli jevnere og jevnere, men den fungerer også som en barriere mellom den gamle fargen og den nye, og sikrer at den gamle nyansen ikke topper seg. Du kan ha primeren tonet som den endelige fargen for å få enda bedre dekning.

Interiør maling

Interiørmaling er enhver form for maling som er utviklet for bruk i hjemmet ditt. Malingen du bruker på vegger, dører, skap, pyntelister og tak er alle interiørmaling.

Utvendig maling

Utvendig maling brukes på utsiden av hjemmet ditt. Fordi det er mer holdbart, tåler rengjøring bedre og er værbestandig, er det vanligvis dyrere enn interiørmaling, men det er verdt det. Du vil definitivt ikke bruke billig utvendig maling eller malere. Å bruke utvendig maling av høy kvalitet til et utendørsprosjekt vil få det til å vare lenger og se bedre ut.

Vannbasert lateksmaling

Dette er den vanligste typen interiørmaling. Det er enkelt å påføre, raskt å rengjøre og trygt for de med lateksallergi.

Finish Coat

Mens begrepet finish strøk høres ut som en fancy fugemasse eller hjemmeversjonen av et toppstrøk med neglelakk, det er ganske enkelt en annen måte å referere til malingen du legger over primeren. Dette er det vanlige malingsstrøket i fargen du har valgt ut.

Typer maling

Ulike malingsfinisher har forskjellige nivåer av glans og holdbarhet, og det er viktig å velge den beste for bruken din.

Matt eller flat

Fargeideer for stuemaling
Maura McEvoy

En matt maling er den minst reflekterende av alle finishene. Du vil oppdage at denne typen maling nesten har en kalkaktig tekstur når den er tørr. Flate malinger er de minst holdbare og tåler ikke vask og skrubbing så godt som andre finisher gjør; Når det er sagt, fordi matte overflater er populære, tilbyr flere malingsprodusenter matt maling som er spesielt formulert for å være mer holdbar, for eksempel Farrow & Balls multisurface Dead Flat finish eller Behr Marquee Interior Matte bli ferdig. Generelt sett er denne typen maling best brukt i områder med lite trafikk. "Matte er ganske allsidig og brukes mest i stuer, spisestuer, soverom, etc.," sier Mendelson. "Vi finner ut at matt kan skape en koselig, rolig atmosfære uten distraksjonen av ekstra glans som høyglans gir. Det er også flott hvis du vil gjøre ufullkommenheter mindre merkbare." Hvis du bor i et eldre hjem, å velge den mest matte finishen som er praktisk for deg, kan bidra til å få vegger og tak til å se ut jevnere.

Eggeskall

en stol og et bord i et rom med vindu
Seth Smoot

Den perfekte blandingen av slitesterkt og flott utseende, eggeskall er den vanligste malingen som brukes i hjemmet. "Denne finishen gir en lav glans og en jevn finish som subtilt kan forbedre fargedybden," sier Mendelson. "Eggeskall er mer vaskbare enn flate glans og motstår flekker og slitasje (flott for hjem med barn også!)."

Halvblank

Stue, Møbler, Rom, Interiørdesign, Sofa, Blå, Eiendom, Bygning, Hjem, Hus,
Jacob Snavely

Ligger mellom eggeskall og høyglans, er en semigloss malingsfinish relativt lett å rengjøre, som eggeskall. Den viser imidlertid alle ufullkommenheter på samme måte som høyglansmaling gjør, så sørg for å forberede veggene på en kyndig måte før du påfører den. Denne typen maling vil ikke slites ned ved rengjøring, så den fungerer godt på bad og kjøkken. Den er også flott for trim, treverk og dører. Den reflekterende overflaten til semigloss maling hjelper mørkere rom til å føles lysere og lysere uten å fange blikket så mye som høyglans gjør.

Høyglans

stue maling farge ideer
Thomas Loof

Ifølge Mendelson, "skaper høyglans en reflekterende overflate og får derfor fargene til å se mye mer levende ut." Han fortsetter, "Jeg liker å bruke den på dører, pynt, møbler eller aksentdeler. Ikke bare kan det skape et mer dristig, dramatisk utsagn, men det er også ganske holdbart for disse områdene som er utsatt for slitasje."

Hvordan velge riktig malingstype

Mendelson foretrekker å utpeke en finish før han selv tenker på fargevalg. Det er nyttig å tenke på plassens bruk, trafikkflyt og estetikk. "Valg av maling kommer egentlig ned til personlig preferanse, men det er et par ting å vurdere når det gjelder livsstilen din og typen estetikk du vil etterligne," forklarer han. "Hvor ofte vil du vedlikeholde og rengjøre den malte overflaten? Hva er formålet med området? Hvor mye trafikk mottar den?"

Best for tak

En flat eller halvblank glans er et godt valg for malte tak fordi det skjuler ufullkommenheter. Vi anbefaler å velge maling som er spesielt formulert for tak fordi de er tykkere, mindre sannsynlighet for å flekker eller gulne og tørker raskere.

Best for bad

Bad produserer vanligvis mye fuktighet, så du vil være sikker på at malingen holder seg over tid og ikke deformeres, skreller eller mugger. Halvblank eller høyglans maling er best fordi den er lett å tørke ned og slitesterk. Du kan til og med be din lokale malerbutikk om å legge til et muggbestandig tilsetningsstoff, som er flott for både bad, kjøkken og kjellere.

Best for dører og trim

Semigloss er flott for trim fordi det fremhever treverkets detaljer og er lettere å rengjøre enn matt. Semigloss skjuler også ufullkommenheter godt, noe som gjør den ideell for områder med høy kontakt og trafikk.

Best for skap

Halvblank maling fungerer godt for områder med mye trafikk og skap som er konstant i bruk. Høyglansmaling er også et alternativ, men denne finishen trekker gjerne mer oppmerksomhet, så den passer best når du vil at skapene dine skal være midtpunktet i rommet. Matt er flott for å skjule ufullkommenheter, men det slites lettere ned med vanlig rengjøring.

Vanlige spørsmål om malingstyper

Finn svar nedenfor på vanlige spørsmål om malingstyper og finisher.

Hvilken type maling er best for innvendige vegger?

Vannbasert lateksmaling i eggeskall er den mest populære og vanlige malingstypen for interiørprosjekter, inkludert vegger, tak og dører eller trim.

Hva er de tre hovedtypene husmaling?

Eggeskall, semigloss og matt pleier å være de tre mest allsidige og populære typene husmaling. Eggeskall er slitesterkt og lett å rengjøre for vegger, mens semigloss er flott for aksenter og trim. Matt er flott for eldre vegger, takket være dens evne til å skjule ufullkommenheter.

Forandrer malingsfinishen fargen?

Ifølge Mendelson, ja, men forskjellene er subtile. "Høyglansmaling får farger til å se mye mer levende og mettet ut i motsetning til matt, noe som myker fargen litt," sier han. "Dette gjelder også for glans og halvblank finish, som gir en følelse av glamour og livlighet. Satinfinisher har en veldig jevn, mild glød. De har mer glans enn eggeskall og kan få fargene til å virke litt lysere. Jeg foreslår å teste prøver på en liten del av veggen for å se hvordan den vil se ut under forskjellige lysforhold og se hva som fungerer best for deg!"

Hodebilde av Kate McGregor
Kate McGregor

Kate McGregor er House Beautifuls SEO-redaktør. Hun har dekket alt fra kuraterte dekoroppsummeringer og handleguider, til glimt inn i hjemmet liv til inspirerende kreative, for publikasjoner som ELLE Decor, Domino og Architectural Digest's Flink.